Contul 581 este utililizat in momentul in care se efectueaza transferuri intre conturi de trezorerie , de exemplu intre conturile de banca si cele de casa sau intre conturile de banca.
De regula, functia acestui cont este de control, ajutand la prevenirea unor inregistrari contabile eronate (practic transforma o nota in doua note contabile distincte, soldul sau fiind o cheie de control a efectuarii tuturor operatiunilor)
Exemple :
1. Se ridica o suma de 600 ron din casierie si se depune la banca :
a) ridicare sumei din casierie:
581 “ Viramente interne” = 5311 “ Casa in lei “ 600 ron
b) depunerea sumei in banca :
5121” Conturi la banci in lei “ = 581 “ Viramente interne “ 600 ron
2. Se ridica o suma de 1000 ron din banca si se depune in casieria unitatii:
a) ridicarea sumei din banca :
581 “ Viramente interne “ = 5121 “ Conturi la banci in lei “ 1000 ron
b) depunerea la banca :
5311 “ Casa in lei “ = 581 “ Viramente interne “ 1000 ron
Operatiunile 1.a) si 2. b) se inregistreaza in registrul de casa in timp ce 1.b) si 2.a) sunt operatiuni ce se consemneaza in registrul de banca.
Referitor la cele doua observatii:
1. ca avem articole contabile in continutul articolului si nu note contabile. Eu cred ca avem note contabile. Dar ar fi articole ar trebui prezentate: documentul justificativ, data oper., conturile folosite si suma/sumele. Oricum cred ca acest lucru conteaza mai putin.
2. Contul 581 este folosit ca o cheie de control pentru contabilitatea descentralizata. Orice contabil priveste la sfarsit de luna fie in balanta fie pe fisa lui 581 daca avem sold final zero sau nu. In orice caz trebuie gasita o explicatie.
Orice cont din contabilitate este un cont de control: de control al averii, al tranzactiilor desfasurate. Lasati copacii si vedeti padurea.
este obligatoriu sa folosesti 581?
daca am doua conturi la aceeasi banca si transfer sume intre ele ?
pot face si direct?
581 oglindeste fluxurile de numerar si deci RE REGULA EVIDENBTIAZA ACESTE FLUXURI CA INTRARI SI IESIRI – CASH-FLOW.
Nu este un cont de control!
In exemplu nu este vorba de NOTE CONTABILE ci de ARTICOLE CONTABILE.
Conform legislatiei române moneda de expresie obligatorie a evenimentelor patrimoniale este LEU – MONEDA NATIONALA. RON este o abreviere incorecta. Abrevierea cotecta eate LEU-RON specifica perioadei de implementare a DENOMINARII MONEDEI in anul 2005